Garant volitelného předmětu: doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D.
Informace pro akdaemický rok 2023/24: PŘEDMĚT NENÍ VYUČOVÁN!!
Obsah: Předmět má studenty pomocí kazuistik seznámit s praktickými dietními postupy v klinické i komunální výživě. Cílem je ukázat studentům časté ale i složitější případy a možnosti jejich řešení v praxi. Zahrnuje 11 seminářů, na kterých budou studentům představeny různé situace na daná témata. Všechny kazuistiky budou podrobně rozebrány a společně s nutriční terapeutkou/specialistkou nebo nutričním terapeutem/specialistou budou studenti navrhovat postup intervence. Studenti by již měli mít základní teoretické znalosti k daným tématům. Na závěr předmětu si studenti zvolí téma a vypracují krátkou kazuistiku, kterou přednesou na závěrečných hodinách (2-3 semináře dle počtu studentů).
Cílová skupina: Volitelný předmět je určen především studentům nutriční terapie od druhého ročníku a studentům oboru nutriční specialista. Vítáni jsou i studenti z všeobecného lékařství a jiných nelékařských oborů, kteří mají zájem se dozvědět praktické znalosti o léčebné výživě.
Vyučující: Každý seminář povede jiný nutriční terapeut nebo specialista, který se s daným tématem setkává v praxi.
Sylabus:
1. Výživa dětí
2. Výživa při onemocnění GIT
3. Výživa seniorů
4. Výživa při DM I. a II. typu
5. Výživa sportovců
6. Výživa v nefrologii
7. Výživa u metabolických poruch
8. Alternativní směry výživy
9. Alergie a intolerance
10. Výživa v onkologii
11. Výživa při KVO
12.-14. Prezentace kazuistik
(Posloupnost témat se může měnit dle časových možností vyučujících)
Výuka: Letní semestr, každý čtvrtek od 15:00 do 16:30
Podmínky splnění: Docházka (Povoleny jsou 4 absence) + vypracování kazuistiky